XXI. ORSZÁGOS MÉTE TDK KONFERENCIA
2016. május 19. Eger
PROGRAM
800 – 1000 Regisztráció (C épület aula, Leányka út 6.)
1000 Ünnepélyes megnyitó (C épület 124 előadóterem)
Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora
Dr. Verók Attila, EKF TDK elnök
Dr. Zsarnóczay Gabriella, a MÉTE elnöke
1030 – 1100 A megbeszélés a Bíráló Bizottságok tagjainak
1100 – 1430 Szekcióülések
1230 – 1245 Kávészünet
1400 – 1530 Ebédszünet (C épület aula)
1530 Plenáris záróülés (A épület A1 előadóterem)
A Konferencia értékelése és ünnepélyes eredményhirdetés:
Dr. Zsarnóczay Gabriella a MÉTE elnöke
Dr. Murányi Zoltán főiskolai tanár, a szervezőbizottság elnöke
A XXII. MÉTE TDK Konferencia rendezési jogának átadása
1. Biokémia, élelmiszerkémia, analitika
(helyszín: C 124)
Bíráló bizottság
Elnök: Kovács Béla egyetemi tanár (DE)
Tagok: Tömösközi Sándor (BME)
Forgó Péter főiskolai tanár (EKF)
1100-1115 Benes Eszter Luca SZIE-ÉTK
Eltérő mennyiségű kendermagliszttel dúsított durum kenyerek kémiai jellemzőinek összevetése a technológiai paraméterek függvényében
Témavezető: Szedljak Ildikó adjunktus
1115-1130 Bodor Zsanett SE-ÉTK
Autentikus magyar fajtamézek összehasonlító analitikai vizsgálata
Témavezetők: Benedek Csilla adjunktus,
Dalmadi István adjunktus (SZIE-ÉTK)
1130-1145 Bognár Erzsébet SZIE-ÉTK
Pálmaolaj dezodorálása során keletkező 2-MCPD-, 3-MCPD- és glicerol-észterek vizsgálata
Témavezető: Somogyi László egyetemi docens
1145-1200 Fehér Anna Gyöngyvér BME
Kölesfajták beltartalmi paramétereinek változása hántolás hatására
Témavezető: Tömösközi Sándor egyetemi docens
1200-1215 Gergő Dorottya EKF
Hazai és külföldi propolisz minták flavonoid összetételének műszeres analitikai vizsgálata és statisztikai elemzése
Témavezető: Molnár Szabolcs tudományos segédmunkatárs
1215-1230 Kerezsi Nikolett Dóra EKF
Élelmiszerek L-glutamát tartalmának meghatározása bioszenzoros módszerrel
Témavezető: Bóka Beáta főiskolai docens
1230 – 1245 Kávészünet
1245-1300 Koren Dániel SE-ÉTK
Hazai kereskedelmi forgalomban kapható sörök folsav-, polifenol-tartalmának, antioxidáns-aktivitásának és színkarakterisztikájának jellemzése
Témavezetők: Orbán Csaba tanársegéd
Kun-Farkas Gabriella adjunktus
1300-1315 Huszti Katalin SZIE-ÉTK
Különböző probiotikum eredetű enzimpreparátumok összehasonlítása szacharóz alapú oligoszacharid szintézis szempontjából
Témavezetők: Styevkó Gabriella tanársegéd,
Nguyen Duc Quang egyetemi tanár
1315-1330 Köhler Zoltán Márton SZTE-TTIK
Az aminoguanidin indukált priming hatása paradicsomfajták poliamin katabolizmusára
Témavezető: Szepesi Ágnes adjunktus
1330-1345 Sajtos Szófia Netta BME-VBK
Búzaliszt szénhidrát-összetételének viszkozitási sajátságokra kifejtett hatása
Témavezető: Tömösközi Sándor egyetemi docens,
Harasztos Anna Helga PhD hallgató
2. Biotechnológia, mikrobiológia, táplálkozástudomány és élelmiszerbiztonság
(helyszín: D 117)
Bíráló bizottság
Elnök: Mohácsiné Farkas Csilla egyetemi tanár (SZIE-ETK)
Tagok: Karaffa Erzsébet egyetemi docens (DE)
Karácsony Zoltán tudományos munkatárs (KRF)
1100-1115 Bertalan Regina SZE-MÉK
A propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata
Témavezető: Ásványi Balázs egyetemi docens
1115-1130 Csiszár Dániel SZTE
A nátrium-glutamát hatásmechanizmusa és az emberi szervezetre gyakorolt hatása
Témavezető: Zsarnóczay Gabriella egyetemi docens,
Horváth József Givaudan Hungary Kft. – Termelésvezető
1130-1145 Farkas Dóra SZTE
Szonikációval segített enzimszeparálás
Témavezető: Hodúr Cecília egyetemi tanár,
Lemmer Balázs PhD. hallgató
1145-1200 Dakó Sarolta SE-ÉTK
Gyulladásos bélbetegek táplálkozási szokásainak és testösszetételének változása a biológiai kezelés ideje alatt
Témavezetők: Pálfi Erzsébet adjunktus,
Molnár Andrea doktorandusz,
Miheller Pál adjunktus
1200-1215 Galló Nóra SE-ÉTK
A daganatos betegek tápláltsági állapotának komplex vizsgálat
Témavezető: Pálfi Erzsébet adjunktus
1215-1230 Jákói Zoltán Péter SZTE
Mikrohullámú energiaközlés alkalmazása a dohánynövény biomassza enzimes lebonthatóságának fokozására
Témavezetők: Hodúr Cecília egyetemi tanár,
Beszédes Sándor főiskolai docens
1230 – 1245 Kávészünet
1245-1300 Kállai Dóra SZIE-ÉTK
Kísérletek a β-glükozidázt kódoló gén kimutatására kluyveromyces marxianus élesztőgombában
Témavezetők: Nagy Edina Szandra tanársegéd, Nguyen Duc Quang egyetemi tanár
1300-1315 Kudron Emese Eszter SE-ÉTK
Savó alapú probiotikus tejtermékek hatása a gasztrointesztinális rendszer működésére
Témavezető: Horváth Zoltánné főiskolai docens
1315-1330 Madaras-Koncz Erzsébet SZIE
ß-galaktozidáz enzim rögzítése és alkalmazása laktulóz alapú oligoszacharidok szintézisére
Témavezetők: Nguyen Duc Voung PhD hallgató,
Styevkó Gabriella tanársegéd,
Nguyen Duc Quang egyetemi tanár
1330-1345 Szabó Lilla EKF
Az emberi bélmikrobiota in vitro modellezése és prebiotikus anyagok baktériumokra gyakorolt hatásának vizsgálata
Témavezető: Juhász Ákos tudományos munkatárs
1345-1400 Óvári Gergő SZIE-ÉTK
Biszubsztrátum rendszerek hatása a zymomonas mobilis etanol erjesztő képességére
Témavezetők: Farkas Csilla PhD hallgató,
Nguyen Duc Quang egyetemi tanár,
Rezessyné Szabó Judit, egyetemi magántanár
3. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika I.
(helyszín: C 121)
Bíráló bizottság
Elnök: Véha Antal egyetemi tanár (SZTE)
Tagok: Sipos Péter egyetemi docens (DE)
Gyimes Ernő egyetemi docens (SZTE)
1100-1115 Bor Péter Soma SZTE
Ultra- és nanoszűrések vizsgálatavibrációs membránszűréssel
Témavezetők: Hodúr Cecília egyetemi tanár,
Kertész Szabolcs tudományos munkatárs
1115-1130 Csenki Eszter Zita SZIE-ÉTK
Piskótatészta fagyasztása különböző módszerekkel
Témavezető: Zeke Ildikó Csilla tanársegéd
1130-1145 Doma Eszter Gergely Kristóf András Nagy László Bendegúz SZIE-ÉTK
Zöldségalapú felvágott fizikai és érzékszervi jellemzőinek optimalizálása
Témavezető: Friedrich László egyetemi docens
Mohácsiné Farkas Csilla egyetemi tanár
Kertész István PhD hallgató,
Tóth Adrienn PhD hallgató
1145-1200 Erdélyi Péter SZTE
Kétmóduszú szemcseméret-eloszlások illesztése
Témavezető: Rajkó Róbert egyetemi tanár
1200-1215 Kálovics Máté SZIE-ÉTK
Különböző kezelések hatása a síknyomtatású papírenzimes cukrosítására
Témavezetők: Farkas Csilla PhD hallgató,
Nguyen Duc Quang egyetemi tanár
1215-1230 Keresztessy Zsuzsa Orsolya SZIE-ÉTK
ABE-elegy pervaporációs szétválasztásának modellezése
Témavezető: Márki Edit egyetemi docens
1230 – 1245 Kávészünet
1245-1300 Mihalkó József SZTE
Többváltozós folyamatszabályozás alkalmazásának előnyei és hátrányai az élelmiszeriparban
Témavezető: Rajkó Róbert egyetemi tanár
1300-1315 Reichert Kornél SZIE-ÉTK
Paradicsomfajták sűrítmény gyártásra való alkalmasságának vizsgálata
Témavezető: Stégerné Máté Mónika egyetemi docens
1315-1330 Szabó Gergő SZIE-ÉTK
Mosási technológiák innovatív fejlesztése
Témavezető: Hitka Géza adjunktus
1330-1345 Vidák Klaudia SZIE-ÉTK
Eltérő termőföldben termesztett céklafajták beltartalmi paramétereinek összehasonlítása
Témavezető: Babinszky-Székely Dóra tanársegéd
4. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika II.
(helyszín: C 208)
Bíráló bizottság
Elnök: Friedrich László egyetemi docens (SzIE),
Tagok: Zsarnóczay Gabriella egyetemi docens (SzE)
Csutorás Csaba főiskolai tanár (EKF)
1100-1115 Pechtol Patrik SZIE-ÉTK
Őzhús érésvizsgálata
Témavezető: Friedrich László egyetemi docens
Herényi Bulcsu állatorvos
1115-1130 Balázs Eszter SZIE-ÉTK
Nagy hidrosztatikus nyomás és hőkezelés műveletek sorrendjének hatása vörösáru főbb technofunkcionális paraétereire
Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd
1130-1145 Csonka Judit SZIE-ÉTK
Nagy hidrosztatikus nyomáskezelés harása a sajtok sófelvételére és a só diffúziójára az érlelés során
Témavezető: Pásztorné Huszár Klára egyetemi docens
1145-1200 Csupor Barbara SZIE-ÉTK
Kazein mikrokapszulák készítése és vizsgálata
Témavezetők: Keresztes Zsófia tudományos főmunkatárs,
Szabó Tamás tudományos munkatárs,
Orosz Eszter tudományos segédmunkatárs,
Bujna Erika adjunktus
1200-1215 Horváth Alexandra SZIE-ÉTK
Szürkemarhából készített szárított hús termék (beef jerky) minőségi jellemzőinek vizsgálata
Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd
1215-1230 Kemény Bálint SZIE-ÉTK
A keverési arány és a hőmérsékletlépcső hatása az avrami paraméterekre különböző zsírkeverékek szilárdulása során
Témavezető: Somogyi László egyetemi docens,
Soós Anita adjunktus
1230 – 1245 Kávészünet
1245-1300 Kerepesi Veronika SZIE-ÉTK
Rátáplálásos koncentrált tejsavó fermentáció kevert kultúra alkalmazásával
Témavezetők: Farkas Csilla PhD hallgató
Nguyen Duc Quang egyetemi tanár,
Rezessyné Szabó Judit egyetemi magántanár
1300-1315 Palotás Péter SZIE-ÉTK
Különböző vágástechnológiák pontyhús minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata
Témavezető: Salamon Bertold tanszéki mérnök
1315-1330 Visy Anna SZIE-ÉTK
Nagy hidrosztatikus nyomású kezelés hatása különböző mennyiségű nitrites-sókeverék felhasználásával készült nyers húspép minőségi jellemzőire
Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd
5. Élelmiszeripari gazdaságtan és marketing
(helyszín D 316)
Bíráló bizottság
Elnök: Szlávik János egyetemi tanár (BME, EKF),
Tagok: Zsótér Brigitta főiskolai docens (SZTE)
Murányi Zoltán főiskolai tanár (EKF)
1100-1115 Borbíró Cintia SZTE
A nébih szerepe az egészséges és biztonságos élelmiszerekkel kapcsolatban és az ezekhez fűződő vásárlási szokások vizsgálata
Témavezető: Zsótér Brigitta főiskolai docens
1115-1130 Csurka Tamás SZIE-ÉTK
A pálinka külső megjelenésének kedveltségi vizsgálata
Témavezetők: Kasza Gyula egyetemi docens
1130-1145 Grosz Kata SZTE
A hazai gyógynövényágazat helyzete és lehetőségei napjainkban
Témavezető: Panyor Ágota egyetemi docens
1145-1200 Márkus Melinda SZTE
Kazáncsere gazdasági és energetikai elemzése a Pick Szeged Zrt. szegedi, Maros utcai üzemében
Témavezető: Péter Szabó István főiskolai docens
1200-1215 Nagy Anna SZE-MÉK
A bivalytenyésztés magyarországi lehetőségei
Témavezetők: Hegyi Judit egyetemi docens
Gulyás László egyetemi docens
1215-1230 Sefischer Dorina SZE-MÉK
Egy rábaközi holstein-fríz tehenészet tejtermelésének vizsgálata
Témavezető: Gulyás László egyetemi docens
1230 – 1245 Kávészünet
1245-1300 Simon Renáta SZTE
Kísérleti joghurtkészítmények érzékszervi bírálata
Témavezető: Lendvai Edina főiskolai docens
Csanádi József egyetemi docens
1300-1315 Szegedi Enikő SZTE
A vadhússal kacsolatos fogyasztói magatartások vizsgálata hazánk egyes településein
Témavezető: Lendvai Edina főiskolai docens
1315-1330 Tse Grace Petra SZIE- ÉTK
Nyugat-Afrika élelmiszergazdaságának krízise és fejlesztési lehetőségei
Témavezető: Lakner Zoltán egyetemi tanár
TÁMOGATÓK
Eszterházy Károly Főiskola
Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága
Egri Korona Borház
HESI Kft.
Detki Keksz Édesipari Kft.
Szervezők
EKF Élelmiszertudományi Intézet
Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont
A szervezőbizottság elnöke: Murányi Zoltán főiskolai tanár