Program

 

 

XXI. ORSZÁGOS MÉTE TDK KONFERENCIA

2016. május 19. Eger

PROGRAM

 

800 – 1000    Regisztráció (C épület aula, Leányka út 6.)

1000            Ünnepélyes megnyitó (C épület 124 előadóterem)

                  Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora

                  Dr. Verók Attila, EKF TDK elnök

                  Dr. Zsarnóczay Gabriella, a MÉTE elnöke

1030 – 1100  A megbeszélés a Bíráló Bizottságok tagjainak

1100 – 1430  Szekcióülések

  1. Biokémia, élelmiszerkémia, analitika (C 124)
  2. Biotechnológia, mikrobiológia, táplálkozástudomány és élelmiszerbiztonság (D 117)
  3. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika I. (C 121)
  1. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika II. (C 208)
  1. Élelmiszeripari gazdaságtan és marketing (D 316)

1230 – 1245  Kávészünet

1400 – 1530  Ebédszünet (C épület aula)

1530            Plenáris záróülés (A épület A1 előadóterem)

A Konferencia értékelése és ünnepélyes eredményhirdetés:

Dr. Zsarnóczay Gabriella a MÉTE elnöke

Dr. Murányi Zoltán főiskolai tanár, a szervezőbizottság elnöke

 

A XXII. MÉTE TDK Konferencia rendezési jogának átadása

 

1. Biokémia, élelmiszerkémia, analitika

(helyszín: C 124)

Bíráló bizottság

Elnök: Kovács Béla egyetemi tanár (DE)

Tagok: Tömösközi Sándor (BME)

Forgó Péter főiskolai tanár (EKF)

 

1100-1115 Benes Eszter Luca                                                                                      SZIE-ÉTK

Eltérő mennyiségű kendermagliszttel dúsított durum kenyerek kémiai jellemzőinek összevetése a technológiai paraméterek függvényében

Témavezető: Szedljak Ildikó adjunktus

 

1115-1130 Bodor Zsanett                                                                                                   SE-ÉTK

Autentikus magyar fajtamézek összehasonlító analitikai vizsgálata
Témavezetők: Benedek Csilla adjunktus,

Dalmadi István adjunktus (SZIE-ÉTK)

 

1130-1145 Bognár Erzsébet                                                                                           SZIE-ÉTK

Pálmaolaj dezodorálása során keletkező 2-MCPD-, 3-MCPD- és glicerol-észterek vizsgálata

Témavezető: Somogyi László egyetemi docens

 

1145-1200 Fehér Anna Gyöngyvér                                                                                        BME

Kölesfajták beltartalmi paramétereinek változása hántolás hatására

Témavezető: Tömösközi Sándor egyetemi docens

 

1200-1215 Gergő Dorottya                                                                                                     EKF

Hazai és külföldi propolisz minták flavonoid összetételének műszeres analitikai vizsgálata és statisztikai elemzése

Témavezető: Molnár Szabolcs tudományos segédmunkatárs

 

1215-1230 Kerezsi Nikolett Dóra                                                                                          EKF

Élelmiszerek L-glutamát tartalmának meghatározása bioszenzoros módszerrel

Témavezető: Bóka Beáta főiskolai docens

 

 

1230 – 1245 Kávészünet

 

1245-1300 Koren Dániel                                                                                                   SE-ÉTK

Hazai kereskedelmi forgalomban kapható sörök folsav-, polifenol-tartalmának, antioxidáns-aktivitásának és színkarakterisztikájának jellemzése

Témavezetők: Orbán Csaba tanársegéd

Kun-Farkas Gabriella adjunktus

 

 

1300-1315 Huszti Katalin                                                                                             SZIE-ÉTK

Különböző probiotikum eredetű enzimpreparátumok összehasonlítása szacharóz alapú oligoszacharid szintézis szempontjából

Témavezetők:  Styevkó Gabriella tanársegéd,

Nguyen Duc Quang egyetemi tanár

 

 

1315-1330 Köhler Zoltán Márton                                                                             SZTE-TTIK

Az aminoguanidin indukált priming hatása paradicsomfajták poliamin katabolizmusára

Témavezető: Szepesi Ágnes adjunktus

 

1330-1345 Sajtos Szófia Netta                                                                                   BME-VBK

Búzaliszt szénhidrát-összetételének viszkozitási sajátságokra kifejtett hatása

Témavezető: Tömösközi Sándor egyetemi docens,

Harasztos Anna Helga PhD hallgató

 

 

                  

2. Biotechnológia, mikrobiológia, táplálkozástudomány és élelmiszerbiztonság

(helyszín: D 117)

Bíráló bizottság

Elnök: Mohácsiné Farkas Csilla egyetemi tanár (SZIE-ETK)

Tagok: Karaffa Erzsébet egyetemi docens (DE)

Karácsony Zoltán tudományos munkatárs (KRF)

 

1100-1115 Bertalan Regina                                                                                           SZE-MÉK

A propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata

Témavezető: Ásványi Balázs egyetemi docens

 

1115-1130 Csiszár Dániel                                                                                                      SZTE

A nátrium-glutamát hatásmechanizmusa és az emberi szervezetre gyakorolt hatása

Témavezető: Zsarnóczay Gabriella egyetemi docens,

Horváth József Givaudan Hungary Kft. – Termelésvezető

 

1130-1145 Farkas Dóra                                                                                                           SZTE

Szonikációval segített enzimszeparálás

Témavezető: Hodúr Cecília egyetemi tanár,

Lemmer Balázs PhD. hallgató

 

1145-1200 Dakó Sarolta                                                                                             SE-ÉTK

Gyulladásos bélbetegek táplálkozási szokásainak és testösszetételének változása a biológiai kezelés ideje alatt

Témavezetők: Pálfi Erzsébet adjunktus,

Molnár Andrea doktorandusz,

Miheller Pál adjunktus

 

1200-1215 Galló Nóra                                                                                                 SE-ÉTK

A daganatos betegek tápláltsági állapotának komplex vizsgálat

Témavezető: Pálfi Erzsébet adjunktus

 

1215-1230 Jákói Zoltán Péter                                                                                         SZTE

Mikrohullámú energiaközlés alkalmazása a dohánynövény biomassza enzimes lebonthatóságának fokozására

Témavezetők: Hodúr Cecília egyetemi tanár,

Beszédes Sándor főiskolai docens

 1230 – 1245 Kávészünet

 

1245-1300 Kállai Dóra                                                                                                SZIE-ÉTK

Kísérletek a β-glükozidázt kódoló gén kimutatására kluyveromyces marxianus élesztőgombában

Témavezetők:  Nagy Edina Szandra tanársegéd, Nguyen Duc Quang egyetemi tanár 

 

1300-1315 Kudron Emese Eszter                                                                                      SE-ÉTK

Savó alapú probiotikus tejtermékek hatása a gasztrointesztinális rendszer működésére

Témavezető: Horváth Zoltánné főiskolai docens

 

1315-1330 Madaras-Koncz Erzsébet                                                                                     SZIE

ß-galaktozidáz enzim rögzítése és alkalmazása laktulóz alapú oligoszacharidok szintézisére

Témavezetők: Nguyen Duc Voung PhD hallgató,

Styevkó Gabriella tanársegéd,            

Nguyen Duc Quang egyetemi tanár

 

1330-1345 Szabó Lilla                                                                                                            EKF

Az emberi bélmikrobiota in vitro modellezése és prebiotikus anyagok baktériumokra gyakorolt hatásának vizsgálata

Témavezető: Juhász Ákos tudományos munkatárs

 

1345-1400 Óvári Gergő                                                                                                  SZIE-ÉTK

Biszubsztrátum rendszerek hatása a zymomonas mobilis etanol erjesztő képességére

Témavezetők:  Farkas Csilla PhD hallgató,

Nguyen Duc Quang egyetemi tanár,   

Rezessyné Szabó Judit, egyetemi magántanár

 

 

 

3. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika I.

(helyszín: C 121)

 

Bíráló bizottság

Elnök: Véha Antal egyetemi tanár (SZTE)

Tagok: Sipos Péter egyetemi docens (DE)

Gyimes Ernő egyetemi docens (SZTE)

 

1100-1115 Bor Péter Soma                                                                                                     SZTE

Ultra- és nanoszűrések vizsgálatavibrációs membránszűréssel

Témavezetők: Hodúr Cecília egyetemi tanár,

                                    Kertész Szabolcs tudományos munkatárs

 

1115-1130 Csenki Eszter Zita                                                                                       SZIE-ÉTK

Piskótatészta fagyasztása különböző módszerekkel

Témavezető: Zeke Ildikó Csilla tanársegéd

 

1130-1145 Doma Eszter Gergely Kristóf András Nagy László Bendegúz               SZIE-ÉTK

Zöldségalapú felvágott fizikai és érzékszervi jellemzőinek optimalizálása

Témavezető:   Friedrich László egyetemi docens

Mohácsiné Farkas Csilla egyetemi tanár

Kertész István PhD hallgató,

Tóth Adrienn PhD hallgató

 

1145-1200 Erdélyi Péter                                                                                                         SZTE

Kétmóduszú szemcseméret-eloszlások illesztése

Témavezető: Rajkó Róbert egyetemi tanár

1200-1215 Kálovics Máté                                                                                               SZIE-ÉTK

Különböző kezelések hatása a síknyomtatású papírenzimes cukrosítására

Témavezetők:  Farkas Csilla PhD hallgató,

Nguyen Duc Quang egyetemi tanár

 

1215-1230 Keresztessy Zsuzsa Orsolya                                                                       SZIE-ÉTK

ABE-elegy pervaporációs szétválasztásának modellezése

Témavezető: Márki Edit egyetemi docens

 

 

1230 – 1245 Kávészünet

 

1245-1300 Mihalkó József                                                                                                     SZTE

Többváltozós folyamatszabályozás alkalmazásának előnyei és hátrányai az élelmiszeriparban

Témavezető: Rajkó Róbert egyetemi tanár

 

1300-1315 Reichert Kornél                                                                                           SZIE-ÉTK

Paradicsomfajták sűrítmény gyártásra való alkalmasságának vizsgálata

Témavezető:   Stégerné Máté Mónika egyetemi docens               

 

1315-1330 Szabó Gergő                                                                                             SZIE-ÉTK

Mosási technológiák innovatív fejlesztése

Témavezető: Hitka Géza adjunktus

 

1330-1345 Vidák Klaudia                                                                                              SZIE-ÉTK

Eltérő termőföldben termesztett céklafajták beltartalmi paramétereinek összehasonlítása

Témavezető:   Babinszky-Székely Dóra tanársegéd

 

4. Élelmiszertechnológia és műveletek, műszaki és informatika II.

(helyszín: C 208)

 

Bíráló bizottság

Elnök: Friedrich László egyetemi docens (SzIE),

Tagok: Zsarnóczay Gabriella egyetemi docens (SzE)

Csutorás Csaba főiskolai tanár (EKF)

 

1100-1115 Pechtol Patrik                                                                                               SZIE-ÉTK

Őzhús érésvizsgálata

Témavezető: Friedrich László egyetemi docens

Herényi Bulcsu  állatorvos

 

1115-1130 Balázs Eszter                                                                                                SZIE-ÉTK

Nagy hidrosztatikus nyomás és hőkezelés műveletek sorrendjének hatása vörösáru főbb technofunkcionális paraétereire

Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd

 

1130-1145 Csonka Judit                                                                                                SZIE-ÉTK

Nagy hidrosztatikus nyomáskezelés harása a sajtok sófelvételére és a só diffúziójára az érlelés során

Témavezető: Pásztorné Huszár Klára egyetemi docens

 

1145-1200 Csupor Barbara                                                                                            SZIE-ÉTK

Kazein mikrokapszulák készítése és vizsgálata
Témavezetők: Keresztes Zsófia tudományos főmunkatárs,

Szabó Tamás tudományos munkatárs,

Orosz Eszter tudományos segédmunkatárs,

Bujna Erika adjunktus

 

1200-1215 Horváth Alexandra                                                                                      SZIE-ÉTK

Szürkemarhából készített szárított hús termék (beef jerky) minőségi jellemzőinek vizsgálata

Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd 

 

1215-1230 Kemény Bálint                                                                                         SZIE-ÉTK

A keverési arány és a hőmérsékletlépcső hatása az avrami paraméterekre különböző zsírkeverékek szilárdulása során

Témavezető:    Somogyi László egyetemi docens,

Soós Anita adjunktus
           

 

1230 – 1245 Kávészünet

 

1245-1300 Kerepesi Veronika                                                                                    SZIE-ÉTK

Rátáplálásos koncentrált tejsavó fermentáció kevert kultúra alkalmazásával

Témavezetők: Farkas Csilla PhD hallgató

Nguyen Duc Quang egyetemi tanár,               

           Rezessyné Szabó Judit egyetemi magántanár

 

1300-1315 Palotás Péter                                                                                               SZIE-ÉTK

            Különböző vágástechnológiák pontyhús minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata

Témavezető:   Salamon Bertold tanszéki mérnök     

 

1315-1330 Visy Anna                                                                                                     SZIE-ÉTK

Nagy hidrosztatikus nyomású kezelés hatása különböző mennyiségű nitrites-sókeverék felhasználásával készült nyers húspép minőségi jellemzőire

Témavezető: Jónás Gábor tanársegéd

 

 

5. Élelmiszeripari gazdaságtan és marketing

(helyszín D 316)

Bíráló bizottság

Elnök: Szlávik János egyetemi tanár (BME, EKF),

Tagok: Zsótér Brigitta főiskolai docens (SZTE)

            Murányi Zoltán főiskolai tanár (EKF)

 

1100-1115 Borbíró Cintia                                                                                                       SZTE

A nébih szerepe az egészséges és biztonságos élelmiszerekkel kapcsolatban és az ezekhez fűződő vásárlási szokások vizsgálata

Témavezető:   Zsótér Brigitta főiskolai docens

 

1115-1130 Csurka Tamás                                                                                            SZIE-ÉTK

A pálinka külső megjelenésének kedveltségi vizsgálata

Témavezetők:  Kasza Gyula  egyetemi docens

 

1130-1145 Grosz Kata                                                                                                          SZTE

A hazai gyógynövényágazat helyzete és lehetőségei napjainkban

Témavezető: Panyor Ágota egyetemi docens

 

1145-1200 Márkus Melinda                                                                                                SZTE

Kazáncsere gazdasági és energetikai elemzése a Pick Szeged Zrt. szegedi, Maros utcai üzemében

Témavezető: Péter Szabó István főiskolai docens

 

1200-1215 Nagy Anna                                                                                                    SZE-MÉK

A bivalytenyésztés magyarországi lehetőségei

Témavezetők: Hegyi Judit egyetemi docens

                        Gulyás László egyetemi docens

 

1215-1230 Sefischer Dorina                                                                                         SZE-MÉK

Egy rábaközi holstein-fríz tehenészet tejtermelésének vizsgálata

Témavezető: Gulyás László egyetemi docens

 

1230 – 1245 Kávészünet

 

1245-1300 Simon Renáta                                                                                                    SZTE

Kísérleti joghurtkészítmények érzékszervi bírálata

Témavezető: Lendvai Edina főiskolai docens

Csanádi József egyetemi docens

 

1300-1315 Szegedi Enikő                                                                                                  SZTE

A vadhússal kacsolatos fogyasztói magatartások vizsgálata hazánk egyes településein

Témavezető: Lendvai Edina főiskolai docens

           

1315-1330 Tse Grace Petra                                                                                        SZIE- ÉTK

Nyugat-Afrika élelmiszergazdaságának krízise és fejlesztési lehetőségei

Témavezető: Lakner Zoltán egyetemi tanár

 

 

TÁMOGATÓK

Eszterházy Károly Főiskola

Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület

MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága

 

Egri Korona Borház

HESI Kft.

Detki Keksz Édesipari Kft. 

 

Szervezők

EKF Élelmiszertudományi Intézet

Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont

 

A szervezőbizottság elnöke: Murányi Zoltán főiskolai tanár 

A program letölthető pdf formátumban